Donnerstag, September 19, 2024

Top 5 This Week

Related Posts

Dechberoucí snímek Mléčné dráhy zachycuje téměř dvě miliardy hvězd


Nová mapa Mléčné dráhy ukazuje miliardy objektů, včetně těch doposud skrytých. Observatoř Gaia, patřící Evropské kosmické agentuře, nedávno zveřejnila aktualizovanou mapu Mléčné dráhy, která obsahuje rekordní množství objektů v naší galaxii, včetně těch skrytých za temnými mračny prachu.

Evropská kosmická agentura (ESA) nedávno zveřejnila dosud nejkomplexnější obraz naší galaxie, který byl sestaven na základě nejnovějších dat z observatoře Gaia. Tato mapa zahrnuje jas, barvu, vzdálenost, hustotu a směr pohybu téměř dvou miliard hvězd. Speciální přístroj GaiaNIR umožňuje observatoři Gaia vidět skrze prach, který se nachází v rovině Mléčné dráhy, a zaznamenává dynamické procesy v jádře a v oblastech s velkým množstvím vznikajících hvězd.

Mapa ukazuje, že většina hvězd a prachu v Mléčné dráze se nachází v jejím disku, jasném pásu táhnoucím se galaxií, ve kterém leží spirální ramena. Toto množství hvězd a prachu vytváří krásné snímky, ale zároveň činí pozorování roviny galaxie pro vědce dost náročným.

Profesor David Hobbs z univerzity v Lundu zdůraznil, že i když je observatoř Gaia velmi skvělá a přináší revoluci, dokáže změřit ve skutečnosti jen procento naší galaxie. Kromě měření polohy hvězd a vzdálených galaxií pomohla Gaia vědcům objevit i mnohé černé díry, asteroidy či měsíce asteroidů. Vědci doufají, že do projektu co nejdříve zahrnou nové přístroje, jako je spektrograf, aby získali ještě více informací o hvězdách a dalších kosmických objektech, které bude Gaia snímat. Poté by mohla vzniknout aktualizovaná mapa s 20 miliardami hvězd.

Nová mapa Mléčné dráhy je tedy důležitým krokem vpřed v našem porozumění galaxiím a vesmíru jako celku. Díky observatoři Gaia a jejím pokročilým technologiím se nám otevírají nové možnosti pro studium kosmických objektů a procesů ve vesmíru. Sledujeme s napětím, jak se bude tato technologie dále vyvíjet a co nám ještě odhalí o tajemstvích Mléčné dráhy a vesmíru.

Popular Articles